Van den Borne adopteert olifant Yambo

Bij Van den Borne staat verduurzaming van onze (werk)omgeving hoog op de agenda. Zo is ons bedrijfspand op een klimaatvriendelijke manier gebouwd, wordt ook ons nieuwe pand zo duurzaam mogelijk gerealiseerd en zetten we steeds meer stappen in het verminderen van papierverbruik. Een ander belangrijke onderwerp welke centraal staat in onze duurzaamheidsstrategie, is water. Water is het hoofdingrediënt voor alle producten die wij leveren en daarom zetten wij bij Van den Borne maximaal in op duurzaam watermanagement.

Als symbool van deze verduurzaming, hebben we via Stichting Wildlife de Afrikaanse savanne-olifant “Yambo” geadopteerd. Er is uiteraard geen enkel ander dier dat zo symbool staat voor ons bedrijf en onze producten als de olifant: met “kracht” en "water” als belangrijkste gemeenschappelijke kernwoorden. Door de adoptie van Yambo steunen we Stichting Wildlife, die zich inzet voor de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten in zowel binnen- als buitenland.

Yambo de Afrikaanse savanneolifant

Yambo is ongeveer 2 jaar geleden naar Safaripark Beekse Bergen gekomen. Deze Afrikaanse savanneolifant is een stier (mannetjes olifant) van 19 jaar oud (gemiddeld worden ze tussen de 50 en 60 jaar oud) en is gemakkelijk te herkennen tussen de andere olifanten: hij heeft namelijk maar één slagtand.

Voordat Yambo naar de Beekse Bergen kwam woonde hij in Spanje. Hier is hij voor het eerst vader geworden en daar heeft Yambo het niet bij laten zitten! Op dit moment zijn er in de Beekse Bergen maar liefst drie olifanten tegelijkertijd drachtig van “onze” Yambo. Eind 2023, begin 2024 verwachten ze dan ook de geboorte van deze kleine, bijzondere olifantjes.

Yambo

Kwetsbare diersoort

De Afrikaanse olifant staat op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) met de status kwetsbaar. Het aantal olifanten is inmiddels weer aan het stijgen, maar de Afrikaanse olifant blijft nog steeds bedreigd. Voornamelijk door illegale jacht. Hierbij zijn de, van ivoor gemaakte slagtanden, de buit. Ivoor is namelijk nog steeds erg waardevol.

Een andere factor welke een rol speelt in de bedreiging van de Afrikaanse olifant is de groei van de lokale bevolking. De lokale bevolking neemt hierdoor steeds meer leefgebied van de olifant af. Olifanten lopen doorgaans vaste routes, waardoor er conflicten ontstaan tussen de lokale bevolking en de olifanten.

Stichting Wildlife & project Elephants and Bees

Eén van de projecten gesteund door Stichting Wildelife, is Elephants and Bees. Elephants and Bees beschermt de Afrikaanse olifant in de natuur. Het project zet op een innovatieve manier bijenhekken in om gewassen te beschermen tegen olifanten. Olifanten zijn namelijk van nature bang voor bijen, vanwege het gevaar gestoken te worden in hun slurf. Op het moment dat een olifant tegen een van de draden van het hek aanloopt, bewegen de bijenkorven en beginnen de bijen te zoemen. Het gezoem van de bijen schrikt de olifanten af, waardoor deze een andere route kiezen. Deze oplossing zorgt ervoor dat de gewassen beschermt blijven en er geen conflicten meer ontstaan tussen de lokale bevolking en de olifanten.

Elephants and Bees is één van de vele projecten welke Stichting Wildlife steunt doormiddel van de ontvangen donaties. Meer weten over de projecten die gesteund worden dankzij de donaties aan Stichting Wildlife?

Over Stichting Wildlife Over project Elephants and Bees
Stichting Wildlife